Så överlever du en tornado – virvelvinden från helvetet

Tänk dig att du sitter i lugn och ro i din sommarstuga när himlen plötsligt färgas grön och ett ljud likt ett dånande godståg rullar in över skogen. En virvelvind från ingenstans sliter upp tallar med rötterna, slungar iväg din grill som ett pappersflygplan och får grannens studsmatta att landa tre gårdar bort. Tornador – de låter som något som bara sker i amerikanska filmer, men faktum är att de kan dyka upp även här i Sverige.
Så, hur överlever man ett av naturens mest oberäkneliga raseriutbrott? Häng med när vi tar dig igenom värsta tänkbara scenarier, hur du identifierar faran i tid, och viktigast av allt: hur du håller dig kvar på marken.
Vad är en tornado?

Tornador, eller tromber som de kallas i Sverige, är kraftfulla roterande luftpelare som sträcker sig från åskmolnen ner till marken. I USA kallas området där de är vanligast för Tornado Alley. Där möts torr luft från sydväst, fuktig luft från Mexikanska golfen och kall luft från Klippiga bergen. Resultat? En explosiv cocktail av vind och vrede.
Kan en tornado uppstå i Sverige?
Man ska inte tro att vi i Sverige är helt skyddade från dessa kraftiga virvelvindar. En tromb drog in över Båstad 2014 och slet av tak, och i Sörmland 2007 uppstod en tornado som välte skog och husvagnar. Sverige är kanske inte ett “tornadoland” som USA – men vi får vår beskärda del.
Hur stark är vinden, egentligen?

För att mäta kraften i en tornado använder man den så kallade Fujita-skalan, uppkallad efter meteorologen Tetsuya Theodore Fujita. Ursprungligen graderades vindstyrkan från F0 till F5, men 2007 uppdaterades skalan till Enhanced Fujita scale – numera EF0 till EF5.
- EF0: Grenar bryts, plåttak kan lossna.
- EF2: Träd fälls, bilar flyttas.
- EF5: Allt rivs, till och med hus och broar
.
En EF5-tornado kan ha vindar på över 320 km/h. I världen har totalt 67 EF5-tornador registrerats – 59 av dem i USA.
Tecknen du inte vill ignorera
Det finns en del tecken som kan signalera att en tornado är på gång:
- Mörka, grönaktiga himlar
- Lågt hängande moln som snurrar
- Hagel stora som pingisbollar
- Ett ljud som ett inkommande tåg
Om du ser eller hör något av detta bör du söka skydd direkt. Lyssna på P4:s lokalradio, SMHI:s varningar eller kolla på krisinformation.se.
Så skyddar du dig mot en tornado

Om du är hemma när en tornado närmar sig är källaren din bästa vän. Har du ingen? Sök dig då till ett litet rum på bottenvåningen, till exempel ett badrum, en garderob eller en hall. Undvik fönster och ytterdörrar. De går sönder först.
När du har hittat en säker plats är det viktigt att du skyddar huvudet. Täck det med en madrass eller filt och försök krypa in under ett stabilt bord om du kan. Håll låg profil – bokstavligt talat.
Lämna aldrig skyddet för att ”bara kolla läget”. Två bröder i USA blev separerade av en EF3-tornado när de försökte rädda sina hundar. De överlevde, men med skador som resulterade i 22 stygn.
Bor du i stadsmiljö ska du aldrig använda hissen. Ta dig istället till trapphuset eller ett rum mitt i byggnaden, långt från fönster. Samma gäller höghus, hotell och köpcentrum. Kör du bil ska du stanna direkt och lämna den för att söka skydd i närmaste byggnad. Att krypa under bilen är ingen bra idé då den kan välta över dig.
Om du råkar vara utomhus när tornadon kommer finns det några tumregler:
- Undvik broar och viadukter. De skapar tryckökningar som kan suga dig rakt ut.
- Lägg dig platt på marken, helst i en grop eller ett dike, och skydda huvudet.
- Håll dig borta från träd och bilar. Allt som kan lyfta – lyfter.
Världens längsta tornadoflygning

År 2006 slets 19-årige Matt Suter från sin mormors hus i Missouri av en EF2-tornado. Han slungades över 400 meter – och överlevde. När han vaknade låg han ute på ett fält med ett jack i huvudet, och en historia för livet. Idag har han världsrekord i längsta bekräftade tornadoflygning. En titel de flesta av oss gärna låter honom behålla.
Avslutningsvis: Låt bli att leka stormjägare
Tornador är fascinerande, men om du någonsin ser en ska du aldrig börja köra eller röra dig mot den. Och stanna framförallt inte upp för att ta selfies… Håll dig istället så långt bort du kan, hitta ett skydd och stanna där tills faran är över. För även om Sverige inte har en Tornado Alley, så har vi haft tromber som vält lastbilar, lyft stugor och fält skogar. Med klimatförändringar ökar chansen för extremväder även här. Så dra igen fönstren, bunkra upp i jordkällaren, ligg lågt och vänta ut ovädret!